Pers

De Stentor (door Michiel Schrader) 7 december 2010:
Harde oordelen over islam in theater
heel artikel

De Gelderlander Editie Betuwe (door Willine Geluk) 14 februari 2008:
Theatermaker Sulayman is dol op 'multi' "Kunst met een boodschap." Zo omschrijft de in Irak geboren regisseur en scenarioschrijver Akram Sulayman uit Arnhem zijn werk. In Anders Samen staat de discussie over de multiculturele samenleving centraal en luidt de boodschap: "Met elkaar leven, niet naast elkaar."
De 38-jarige Sulayman woont vanaf 1993 in Nederland. Na de aanslagen van 11 september 2001 in New York is er volgens hem veel veranderd in de omgang van allochtonen en autochtonen met elkaar. Dat was voor hem reden Theaterstichting Ooit op te richten. Via kunst wil hij met zijn stichting een bijdrage leveren aan verbetering van onze multiculturele samenleving.
"Ik ben dol op multi; op multimedia, op multivitamine, want dat is goed voor je lichaam. En op multicultureel, want dat is gezond voor de samenleving", zegt hij. Zijn jongste productie Anders Samen is wat hij noemt een ‘docutheaterdiscussie’. Tijdens de interactieve voorstelling worden vier documentaires getoond met ieder een apart thema.
Voor de films interviewde Sulayman veertig mensen van verschillende nationaliteiten. Autochtonen werden gefilmd met een Nederlandse cameraploeg, allochtonen met een ploeg van buitenlandse komaf, want zij voelen zich familie ongeacht het land van herkomst, meent hij. "Zo voorkom je sociaal wenselijke antwoorden", stelt Sulayman. De geïnterviewden reageren op uitspraken van elkaar, die regelmatig schokkend zijn te noemen. Met verrassende uitkomsten, want de gangbare vooroordelen blijken niet te worden bevestigd.
Doel van de voorstelling is dan ook een discussie op gang te brengen over onze samenleving. "We moeten elkaar niet beoordelen op afkomst, uiterlijk, nationaliteit, taal of geloof. Ieder mens heeft zijn eigen minpunten. Het is belangrijk hoe je denkt over zaken als opvoeding en geloof", zegt Sulayman.
Tussen de films door worden toneelstukken opgevoerd en treedt een actrice op als discussieleider. Vanuit de zaal wordt een grote inbreng verwacht. "Het publiek bepaalt het verloop van de avond. Zonder hen geen voorstelling. Mensen kunnen in de discussie kwijt wat ze kwijt willen." Dat maakt de voorstelling volgens Sulayman interessant én leerzaam. Er is nog nooit een voorstelling uit de hand gelopen. "Dan grijp ik zelf in."
Het stuk is nu vier keer opgevoerd, elke keer met een andere uitkomst en sfeer. "Mensen gaan met een positief beeld van de multiculturele samenleving naar huis", zegt de regisseur. De voorstelling staat nog dertig keer gepland. Met de discussies die nog gaan plaatsvinden, wil Sulayman één documentaire maken.

De Gelderlander (door Marcel Kemperman):
Het theaterstuk Meer kleuren onder één kap mag een opmerkelijk stuk worden genoemd. ... Plaats van handeling is een schip dat uitloopt en stuurloos wordt. ... Het moge duidelijk zijn dat met het schip de maatschappij wordt bedoeld. De opvarenden zijn allemaal vrouwen en in het begin gooien ze elkaar om de oren met allerlei vooroordelen. De vooroordelen zijn in een moderen maatschappij ontstaan door onbekendheid en vooral onwetendheid. ...
heel artikel

Stadskrant Nijmegen (door Imke van Schaaijk):
Pleidooi voor kleurrijk land
... Regisseur Sulayman heeft een duidelijk doel voor ogen: "Wij willen mensen laten nadenken over de multiculturele samenleving" ...

De Gelderlander (door Jennifer Faasen):
Reis als multiculturele uitlaatklep.
Toneel, muziek, dans en film verpakt in een reis om de wereld. De zintuigen komen niets te kort tijdens het experimentele theaterstuk Meer kleuren onder één kap van Akram Sualyman. ...  "Het land van ooit komt ooit. Uiteindelijk wordt het 'wij' niet meer 'ik en jij'. Die boodschap werkt, heus. Als mensen elkaar niet meer beoordelen op uiterlijk, nationalieteit en geloof zijn er geen problemen meer.
heel artikel

Ede Stad (door Antoinet Kooman):
Theaterstichting OOIT maakt cultuurverschillen bespreekbaar
... Deel twee van het project vraagt om een active rol van het publiek. ... Over 'in-de-weg-lopende kinderen waar niemand op past', over te laat op afspraken komen, gastvrijheid en over de 'rel' van feestende Marokkaanse jongeren op 11 september in Ede. ...
heel artikel

Copyright © 2024 Stichting OOIT || Website by [ Amivision Internetdiensten ]